Faq twitter facebook Linkedin 

Energie - Goed om weten

PDFPDF

Goed om weten

Isoleren zonder onderdak

Geen onderdak voorzien is niet aan te bevelen. Je zal immers sowieso rekening moeten houden met ventilatie tussen de pannen en de isolatie - waardoor deze laatste een groot deel van haar efficiëntie zal verliezen - en met het risico op aanzienlijke insijpeling, wat op termijn nefast kan zijn voor zowel de isolatie als het dakgebinte zelf. Daarbij komt waarschijnlijk nog eens de schade die kan veroorzaakt worden door vogels en knaagdieren. die zich in de isolatie gaan nestelen als die niet beschermd is door een onderdak. Mocht je desondanks toch voor deze oplossing kiezen, ga dan best opzoek naar kapotte pannen. Vervang ze kies voor een vochtwerende isolatie en vermijd dat deze rechtstreeks met de pannen in contact komt, zodat ze het vocht niet kunnen overdragen.

Controleer de plaatsing van de isolatie

Heel wat woningen die geïsoleerd werden op basis van het lastenboek, zijn in werkelijkheid tegen alle logica in geïsoleerd of zonder noodzakelijke voorzorgsmaatregelen te nemen: slechts bevestigde soepele isloatie die mettertijd in de wanden doorzakt, stijve isolatie onder de vorm van panelen die niet aansluiten aan de hoeken, of die zonder bevestiging werden geplaatst en waarvan de voegen spleten vertonen...

De voorbeelden van foute plaatsing zijn talrijk en leiden tot een hoop problemen van vocht, condensatie, enz... Voor bouwheren en architecten kunnen we niet genoeg het belang onderstrepen te controleren of de isolatie op de juiste manier wordt aangebracht.

De jacht op koudebruggen

Koedebruggen zijn zones waar de isolatie is onderbroken of aanzienlijk minder goed is. Elke koudebrug brengt een warmteverlies met zich mee. Over de ganse woning kunnen deze gecumuleerde verliezen 20% bedragen. Meer nog, koudebruggen zijn vaak zones waar condensatie ontstaat en schimmels vormen, waar bepleistering of behang loskomt en verf aan de buitenmuren afschilvert.

Je moet ten allen koste vermijden dat in nieuwe woningen dit soort zones ontstaan. In oude woningen daarentegen, is het vaak moeilijk eraan te ontsnappen. Een slecht aangebrachte isolatie, onderbroken of onvoldoende op een aantal plaatsen, slecht uitgevoerde voegen, hout dat werkt, slecht gestoken haken in de spouwmuren, het contact van binnenmuren met een buitenmuur: het zijn ettelijke voorbeelden van de risico's van koudebruggen.

Let op de luchtdichtheid

 Isolerende eigenschappen hebben niet alleen betrekking op de ramen, maar ook op de manier waarop ze geplaatst worden. Die staat namelijk borg voor de luchtdichtheid. Belangrijk hierbij is  na te gaan of de isolatie die langs de omtrek is geplaatst, doorlopend is. Eis dat de afstelling (onder meer de druk op de voegen) correct is uitgevoerd. Bij renovatie moet je eveneens de schade aan het metselwerk rond de ramen laten herstellen. Een dikke silicoonvoeg volstaat hier niet.

Naast de klassieke plaatsingmethodes met PU schuim tussen raam en metselwerk, stellen steeds meer fabrikanten volledige luchtdichtheidssystemen voor, inclusief een soepel materiaal dat men tussen het raam en metselwerk dient te plaatsen, waterdichte kleefstrips die voor de water- en luchtafdichting moeten zorgen, en dampremmende kleefstrips voor de verbinding tussen raam en de isolatie of de binnenwanden.

Het belang van de luchtdichtheid

Wanneer de buitentemperatuur in de winter -10 °C bedraagt, zorgt een spleet van 1 m, per meter geïsoleerde oppervlakte in de buitenschil (bijvoorbeeld rond een raam of ter hoogte van de verbinding van het dampscherm) voor een aanzienlijke vermindering van de thermische prestaties van de wand. In sommige gevallen kunnen deze verliezen oplopen tot 80%.